Martor, cartea semnata de Nicolas Sarkozy, aparuta recent la Editura RAO (traducere de Bartolomeu Constantin Savoiu si Savin Vasile), le-ar putea oferi liderilor autohtoni o noua perspectiva asupra felului in care se poate face politica mai eficient, dar si mai responsabil. Primul care ar putea profita de experienta democratica a noului presedinte al Frantei este chiar omologul sau roman.
Intre cei doi exista unele asemanari, dar si nenumarate deosebiri care vin in special din educatia si evolutia politica diferita a celor doua personaje.
Sarkozy recunoaste ca este "prea grabit, prea ambitios, prea dornic", ca prefera "sa riste si sa indrazneasca" decat sa regrete ca nu a stiut "sa prinda o ocazie buna".
Asemenea lui Basescu, ii plac "intalnirile" si "emotiile colective", socotind ca "presedintele nu este un arbitru, ci un responsabil" si ca "e nevoie de un contact permanent cu poporul", dar - spre deosebire de el - Sarkozy a avut posibilitatea sa-si programeze cariera politica si chiar mandatul prezidential.
1 Nicolas Sarkozy si-a gandit mandatul de la Elysee in trei faze: "Doi ani pentru a pune in practica reformele, doi ani pentru a le mentine pe fagasul normal, pentru a le evalua si pentru a modifica lucrurile care nu merg, si un an (ultimul) pentru a reflecta la o eventuala noua candidatura".
2 Pentru Sarkozy, una dintre chestiunile cele mai dificile in exercitarea puterii este alegerea consilierilor: "A nu te insela in alegerea colaboratorilor, in a sti sa-i alegi pe cei apropiati, sa pui persoana care trebuie in locul care trebuie si, in caz de greseala, sa tragi imediat concluziile: iata fara indoiala lucrul cel mai dificil".
3 Presedintele Frantei recunoaste ca o problema extrem de complicata pentru un decident politic este sa se descurce cu multitudinea de informatii pe care le primeste: