Federaţia SANITAS crede că a găsit o modalitate prin care ar putea să stopeze plecarea asistenţilor medicali din sistem. Sindicaliştii au propus Ministerului Sănătăţii un proiect de act normativ prin care cadrele medicale ar urma să primească, pe lângă drepturile salariale, şi un salariu de stabilitate. „Acesta va fi un fel de al paisprezecelea salariu şi se va acorda o dată pe an personalului medical care a avut activitate neîntreruptă cel puţin un an“, a spus Ion Cotojman, vicepreşedintele SANITAS Dolj.
Până acum nu s-a stabilit şi cuantumul celui de-al paisprezecelea salariu, dar există mai multe variante, printre care echivalentul salariului minim pe economie (4,4 milioane de lei) în varianta net sau brut sau al salariului mediu brut.
Asistenţii români sunt bine pregătiţi
Salariul unui asistent medical angajat în Spitalul de Urgenţă Craiova este, potrivit reprezentanţilor SANITAS Dolj, de 4,3 milioane - 11,5 milioane de lei. Aceste câştiguri nu sunt nici pe departe ceea ce aşteaptă cadrele medicale, care în ultimii ani au ales din ce în ce mai des să lucreze în străinătate pentru salarii de cel puţin zece ori mai mari.
Numai din judeţul Dolj anul trecut au plecat să muncească legal în străinătate peste 250 de asistenţi medicali, iar alţi 20 au plecat de la începutul lui 2007. Asistenţii medicali din România sunt apreciaţi pentru pregătirea medicală foarte bună, îndeosebi în specialităţi grele, cum ar fi cele de terapie intensivă şi urgenţă. Foarte mulţi optează şi pentru posturi mai puţin solicitante, de baby-sitter sau de îngrijirea bătrânilor, în Italia şi Marea Britanie.
Federaţia SANITAS crede că a găsit o modalitate prin care ar putea să stopeze plecarea asistenţilor medicali din sistem. Sindicaliştii au propus Ministerului Sănătăţii un proiect de act normativ prin care cadrele medicale ar urma să primească, pe lângă d