Anastassios BougasHotNews.ro
Dupa cativa ani de la aderare, maghiarii au inceput sa prefere imprumuturile din banci, decat accesarea proiectelor europene, din cauza birocratiei si a ezitarilor guvernantilor. Experienta vecinilor din Ungaria s-ar putea repeta si in Romania, mai ales ca autoritatile romane au pareri diferite de oficialii europeni.
Dupa cativa ani de la aderare, maghiarii au inceput sa prefere imprumuturile din banci, decat accesarea proiectelor europene, din cauza birocratiei si a ezitarilor pe care guvernantii le-au avut cu privire la modalitatile de diseminare si absorbtie a fondurilor europene.
Experienta vecinilor din Ungaria s-ar putea repeta si in Romania, mai ales ca guvernantii romani au pareri diferite de oficiialii europeni.
In cadrul Seminarului organizat de Team Europe la Cluj-Napoca, Ministrul Laszlo Borbely si Directorul General al Comisiei Europene, Anastassios Bougas, si-au exprimat viziunea diferita asupra modului de diseminare si absorbtie a fondurilor structurale.
Laszlo Borbely ar dori ca zonele cu un potential economic mai scazut, cum ar fi judetele Olt sau Covasna, sa aiba prioritate la aprobarea proiectelor in fata zonelor mai puternic dezvoltate din punct de vedere economic, cum ar fi judetul Timis.
Borbely a declarat ca discrepanta dintre judetele “bogate” si “sarace” trebuie eliminata printr-un sistem de repartizare de factura egalitarista.
“Trebuie sa fie un echilibru si in ceea ce priveste repartizarea fondurilor. Deci, trebuie pe undeva un echilibru in a spune da, sunteti mai bogati si primiti mai putini bani, si un echilibru intre daca ai 87 de proiecte sa nu fie lasat nici un judet afara”.
Sistemul propus de Borbely a starnit reactii de dezaprobare din partea reprezentantilor administratiilor locale prezenti in sala. Anastassios Bougas a pro