Declaratiile lui Vladimir Putin ca testele cu racheta ar fi "un raspuns dur" la bazele SUA din Romania si Bulgaria si la scutul antiracheta au provocat "perplexitate" la Washington.
"Noi dorim un parteneriat de secol 21 cu Rusia, dar uneori Rusia pare ca gandeste si actioneaza in termenii unei alte ere", a declarat la Potsdam secretarul de stat american Condoleezza Rice, subliniind "perplexitatea" Washingtonului fata de reactia Kremlinului la proiectul scutului antiracheta american si la bazele din Romania si Bulgaria.
Ieri, ministrul rus al apararii, Anatoli Serdiukov, a amplificat declaratiile lui Putin, comparand scutul american antiracheta cu "o bomba la usa Rusiei".
Rice a spus ca "recenta diplomatie rusa privind rachetele este dificil de inteles si regretam reticentele Rusiei in a accepta parteneriatul in apararea antiracheta pe care i l-am propus".
Presedintele George W. Bush a intarit mesajul intr-un interviu ce apare azi in ziare din Germania, Polonia, Italia, Cehia si Bulgaria, tari pe care urmeaza sa le viziteze saptamana viitoare. El a spus ca Rusia este considerata "prieten, nu dusman" si ca SUA sunt "preocupate" de democratia din Rusia, in pofida asigurarilor date de Putin.
Sustinator al scutului antiracheta, premierul ceh Mirek Topolanek a declarat ieri ca tarile europene "vor inceta sa existe daca nu au dorinta de a se apara". In acelasi ton, saptamanalul "The Economist" indeamna in editia online la un "contraatac" vestic, considerand actuala atitudine a tarilor occidentale mult prea blanda fata de Rusia. Strategia "asteptarii" pana la prezidentialele din 2008 "in speranta unui lider mai amabil decat Putin" este "dezastruoasa". "Deja Rusia a castigat un razboi energetic, inainte ca europenii sa-si fi dat seama ca-l lupta", considera publicatia britanica. Declaratiile lui Vladimir Putin ca testele cu racheta ar fi "un raspun