» Fosta conducere este acuzata ca a inchiriat cinematografe sub pretul pietei, nu a executat debitorii si a redus chiria.
» Rapoartele Autoritatii de Control a Guvernului si ale Garzii Financiare s-au transformat in plangeri penale.
» Fostul director general, Mihai Tintea, sustine ca a fost demis pentru ca ministrul Culturii vrea sa vanda imobilele grupurilor de interese.
De ani de zile, regia RomaniaFilm sta pe un butoi de pulbere, care a explodat recent prin demiterea conducerii si formularea unor plangeri penale. Atat fostii sefi ai regiei, cat si cei actuali au un singur cuvant pentru a descrie situatia: jaf. Miza: sute de sali de cinema.
Cum s-a ales praful
Formula de prejudiciere a statului a fost simpla in cazul Regiei RomaniaFilm. Potrivit actelor de control, in imobilele statului, administrate de regie, nu s-a investit nimic, acestea fiind inchiriate pe sume modice, in cele mai multe cazuri sub pretul pietii.
Scenariul jafului pomenit de toti actorii implicati in acest scandal a inceput sa fie scris din 1990. Atunci existau 416 cinematografe, din care au ramas fix 299. Din acestea doar 38 de sali de cinema mai sunt functionale. Restul au fost pierdute in instanta pe Legea 10 sau in favoarea unor chiriasi care au dorit sa le cumpere dupa ce au investit in spatii. Celelalte imobile ramase au fost inchiriate pe sume simbolice, in general unor firme cu activitati diverse. Fostele cinematografe au devenit astfel ateliere de reparatii auto, cluburi de noapte, case de amanet, magazine generale etc. Putine dintre acestea si-au pastrat profilul de activitate.
In timp ce regia agonizeaza sub povara datoriilor si a pierderilor uriase, conflicte intestine au macinat si mai mult din energia RomaniaFilm. Schimbarea conducerii s-a facut cu scandal si se lasa cu procese. Ex-directorul general Marius Tintea