Ioana Lupea: "Numele fostului sef SIE si consilier de securitate al lui Ion Iliescu, Ioan Talpes, apare din ce in ce mai des pomenit in relatie cu presedintele Traian Basescu."
Ultima oara, in „Dilema veche” de vineri. Andrei Plesu, o vreme consilier la Cotroceni, se mira ca un sfetnic loial precum Adriana Saftoiu cade in dizgratie, in timp ce in gratii intra un „euforic mitoman” ca Ioan Talpes.
Daca dam timpul putin inapoi, il vom auzi pe Traian Basescu multumind, pe 19 mai, pentru sprijinul acordat la referendum, „partidului ala, cum ii zice?”, Uniunea Populara Crestin-Sociala. Nu exista nicio dovada materiala ca UPCS ar fi si altceva - membri, organizatii - decat Ioan Talpes.
Si, mai in urma, in campania pentru referendum, cand dezvaluirea intrevederilor la nivel inalt ale consultantului rus Alexandr Kondyakov a fost pusa pe seama unei indiscretii comise de acelasi Ioan Talpes in fata sefului statului.
In 2005, la scurt timp dupa alegeri, tentativa lui de a se pune la dispozitia noului presedinte, ca spion personal probabil, a fost dispretuita public: „De multi ani nu mai am scame sa fie indepartate”.
Replica lui Talpes a fost memorabila: „Presedintele spune ceea ce trebuie sa spuna”. Care este natura relatiei dintre Traian Basescu si Ioan Talpes, daca aceasta este adevarata? Inamicitia impartasita fata de Dinu Patriciu, desi reala, pare insuficienta pentru a o justifica.
Traian Basescu si-a facut din a sti, inca de la inceputul mandatului, un titlu de glorie si un ascendent in lupta politica.
Ochiul din ceafa prezidentiala veghea asupra intalnirii lui Calin Popescu-Tariceanu cu Dinu Patriciu de la Snagov, poate si asupra altor asemenea intamplari reprosate protagonistilor in privat. Serviciile secrete nu-i pot furniza sefului statului date ce depasesc sfera atribut