Institutiile statului au un regulament destul de strict: nici un obiect aflat in inventar nu poate fi aruncat sau distrus fara a se respecta procedurile standard. Astfel, pentru a da chiar si un scaun la casat trebuie semnate zeci de procese verbale. Nimeni nu a mai tinut insa cont de aceste aspecte cand a fost vorba de „demolarea” regimului comunist.
Asa se face ca prin nici o primarie din judetul Constanta nu mai pot fi gasite bunuri care ar putea sa aduca macar aminte de vechiul regim. Steagurile au fost rupte, tablourile „ilustrilor” au fost distruse, iar pancartele folosite la festivitatile ceausiste au ajuns lemne de foc.
Nici actele din acele vremuri nu au avut o soarta mai buna, doar cateva carti cu caracter socialist au ajuns pe rafturile bibliotecilor din localitati.
Odata cu inlaturarea comunismului, constantenii au vrut sa „scape” si de tot ce le aducea aminte de vechiul regim.
Asa se face ca nici macar in magaziile sau depozitele primariilor de prin judet - unde procedura impune ca fiecare obiect din patrimoniu sa fie pastrat cu sfintenie, trecut intr-un registru si casat doar dupa un anumit timp - nu mai pot fi gasite pancartele, steagurile sau documentele din acele vremuri.
Ba mai mult, edilii locali recunosc ca toate aceste bunuri au disparut, fara sa-si puna cineva vreodata problema cine le-a luat si de ce nu ies la numaratoare. De altfel, nici ei nu s-au aratat interesati vreodata de ele sau daca ar putea fi reciclate, pentru a le aduce, in prezent, un beneficiu.
Nicolae Crivineanu, primarul orasului Basarabi ne-a declarat ca pana si cartile, cu caracter socialist, care se mai gaseau prin primarie au ajuns maculatura, laolalta cu tablourile „ilustrilor” conducatori si vechile pancarte.
Pancartele comuniste, arse la Navodari
„Prin tara, unii au fost interesati, dupa atata vreme sa