Foto: Cotidianul
Speculatiile imobiliare si supraevaluarea locuintelor au determinat ieftinirea proprietatilor in SUA, scenariu posibil si in cazul Romaniei. Piata americana a trecut prin momente grele. Preturile locuintelor au scazut, la fel si numarul tranzactiilor.
Cauzele sint tranzactiile speculative si creditele contractate pentru imobile supraevaluate.
David Segrest, membru in National Asociation of Realtors (NAR-Asociatie a brokerilor imobiliari din SUA), unde este lector pentru instruirea agentilor imobiliari din Europa in vederea obtinerii statutului de Certified International Properties Specialist, dar si ambasador al NAR pentru relatia cu Argentina, vorbeste despre motivele caderii unor zone de pe piata americana.
El vorbeste si despre pericolele care pindesc piata din Romania. Chiar daca el nu face precizari, se stie ca si in Romania se fac tranzactii speculative, iar locuintele sint supraevaluate.
In SUA, preturile locuintelor au scazut in ultimele luni. Care sint cauzele?
Ceea ce trebuie inteles este ca SUA nu reprezinta o singura piata. Fiecare zona are propria sa piata specifica. Si au existat multe zone in ultimii trei-patru ani, acestea fiind zonele cele mai mari, unde preturile au crescut cu 30-40% anual.
S-a ajuns chiar la momentul in care oamenii speculau in imobiliare si cumparau orice tip de proprietate indiferent de pret, stiind ca peste un an o vor vinde si se vor scoate foarte multi bani.
Aceasta crestere de preturi care se producea era artificiala. In cele din urma, pe aceste piete preturile au scazut la valoarea reala pe care proprietatile trebuiau sa o aiba. In Miami, Florida, existau apartamente cu vedere la ocean.
Multi investitori din America de Sud si Europa au inceput sa cumpere proprietati in faza de preconstructie, stiind ca pentru ca proiectul