Psihologul Claudiu Ganciu compara povestea idilei dintre o profesoara si un elev cu un incident care s-a petrecut acum cateva luni: un medic a impins de la fereastra o tanara pacienta cu care avea o „relatie speciala”. „Mediatizarea este mult exagerata si m-am intrebat ce tot face ca acest caz sa fie o stire”, spune el.
„Se pleaca de la premisa ca cineva e bun si cineva e rau. Profesorul - adultul e rau, iar elevul e bun, iar de aici se naste telenovela. De fapt, ar trebui sa se inteleaga ca fiecare are partile lui negative si pozitive”, sustine Ganciu.
Efectele mediatizarii exagerate a povestilor de acest gen nu sunt puternice, dar nici de neglijat. „Elevilor li se aprinde fantezia si simt aceste lucruri altfel. Legaturile profesor-elev sunt extrem de complexe, iar o astfel de poveste, repetata la nesfarsit, poate declansa anumite resorturi”, spune Claudiu Ganciu.
Mircea Talpean, psiholog scolar la una dintre scolile generale din Bucuresti, sustine si el varianta modelului impus de mass-media. „E greu sa credem ca si alti elevi vor alege solutia eroica a mortii din dragoste. Romanii nu sunt un popor cu vocatie suicidala.
Dar vor fi multi elevi care se vor gandi la o posibila relatie cu o profesoara, pentru ca acum ei au vazut ca nu e imposibil”, sustine Talpean.
Pe de alta parte, putem sta linistiti. Gestul lui Bogdan nu-i va inspira si pe altii. „Sinuciderea este, de cele mai multe ori o urmare a unei afectiuni psihopatologice. Ma indoiesc asupra faptului ca mediatizarea acestui subiect va da nastere unui lant de sinucideri.
Oricum, trebuie mentionat faptul ca la noi in tara rata sinuciderilor este destul de mare, iar in ceea ce priveste dragostea nu este inca nimic demonstrat cu privire la cum se declanseaza aceasta chimie”, spune psihiatrul Nicolaie Marcu.
La ce profesor