Euro ar putea sa piarda teren la Bucuresti si saptamana aceasta, continuand miscarea inceputa in ultimele zile, insa dealerii nu se asteapta la miscari spectaculoase.
BNR a calculat vinerea trecuta un curs de 3,2648 lei pentru un euro, cu 0,76 bani sub nivelul precedent. Dolarul a pierdut 0,51 bani, coborand la 2,4296 lei. In sedinta de tranzactionare de vineri, euro a coborat la Bucuresti pana la 3,2620 lei, dupa ce joi seara intrase sub palierul de 3,27 lei.
Scaderea cotatiilor din ultimele doua zile ale saptamanii trecute a avut loc pe fondul tranzactionarii unor volume reduse. De altfel, in ultimele saptamani lichiditatea pietei interbancare a scazut semnificativ, pe fondul unui interes redus pentru tranzactionare din partea jucatorilor nerezidenti.
Dealerii nu exclud o noua scadere a euro spre minimul acestui an, de 3,255 lei, atins la jumatatea lunii mai. Pe de alta parte, jucatorii s-au obisnuit ca evolutia leului sa fie legata de cea a monedelor de pe pietele emergente vecine, in conditiile in care marii jucatori speculativi isi fundamenteaza deciziile la nivel regional.
In ultimele zilei evolutia leului s-a decuplat insa de cea a monedelor vecine. In timp ce la Bucuresti euro s-a apropiat de minimul anului atins in mai, forintul maghiar inregistreaza o depreciere usoara, cotatiile stabilizandu-se la niveluri de 250 de forinti/euro, unde se gaseau in martie. Zlotul polonez a fost de asemenea stabil in ultimele doua sedinte, cotatiile osciland la 3,8150 zloti/euro. Dupa ce a atins saptamana trecuta un varf de aproape 3,83 zloti, euro s-a stabilizat pe piata poloneza la niveluri la care se gasea in aprilie.
Pe piata monetara dobanzile au oscilat in continuare intre 6,5% si 7,5% pe an, incadrand astfel nivelul ratei de politica monetara a BNR, de 7,25% pe an. Cererea si oferta de lei raman in echilibru, in conditiile in care dea