„Am ajustat unele dobinzi in favoarea clientului, insa avem o mai mare selectivitate in ceea ce priveste imprumutatii“, spun reprezentantii bancii. Mai mult, profilul de risc al clientului va influenta si nivelul de dobinda.
In mod natural, daca un client prezinta un grad sporit de risc (venituri mici, rate substantiale la alte banci sau firme de leasing, grad de indatorare solicitat mare), va lua credit cu o dobinda ceva mai mare. „Exista un standard de la care incepe negocierea cu clientul.
Nu putem sa folosim pentru toti aceeasi dobinda“, explica Lucian Cojocaru, directorul comercial al bancii.
In cazul creditelor la care a fost eliminat avansul, dobinda creste automat cu pina la un punct procentual.
„Pentru persoanele care solicita avans zero, dobinda poate fi mai mare cu pina la 1% decit in cazul creditelor cu avans de 20%“, spune Dana Demetrian, director in cadrul institutiei de credit.
In cazul negocierilor, reprezentantii bancii recunosc ca, pentru anumite personae cu un profil ridicat de risc, dobinda poate creste cu pina la doua puncte procentuale.
BRD este a doua banca din Romania care, incepind cu sfirsitul saptaminii trecute, acorda credite in conformitate cu propriile norme avizate de Banca Nationala a Romaniei.
Banca a eliminat avansul obligatoriu, insa a crescut dobinzile pentru clientii care solicita credite fara avans. Rata lunara poate ajunge pina la 70% din veniturile solicitantului.
Credite „relaxate“ mai acorda si Alpha Bank, unde gradul de indatorare poate merge pina la 65% pentru persoanele cu venituri de peste 1.500 de euro.
Pentru persoanele cu venituri medii si mari, care au sanse reale de a se califica pentru credit cu grad maxim posibil de indatorare, noile norme sint un avantaj.
Astfel, o persoana care are un venit lunar dis