Fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei, ii acuza pe parlamentari ca au avut un interes direct ca Agentia Nationala de Integritate sa nu apara, dar si ca modificarea legii s-a facut „de frica clauzei de salvgardare”.
„Stiti ca noi, in 17 ani, in Romania, foarte putine lucruri am facut fara presiuni externe si aceasta este una din legile adoptate cu presiune externa”, a declarat Macovei, sambata seara, intr-o emisiune TV. Ea a adaugat ca parlamentarii nu doreau o agentie care sa le controleze averile, conflictele de interese si incompatibilitatile. "De altfel, acest lucru rezulta si din modul in care a fost adoptata legea. Daca acum trei saptamani, o luna, toata lumea s-a pupat si s-a felicitat, in unanimitate, a doua zi dupa ce apare in Monitorul Oficial s-a anuntat modificarea legii, pentru ca nu mai e la fel de buna cum era la inceput. Evident ca aceste modificari vin tocmai pentru ca au existat critici in opinia publica romaneasca, nu stiu daca si de la Bruxelles”, a declarat Macovei.
In replica, Ministerul Justitiei a acuzat-o ieri pe Monica Macovei ca "dezinformeaza opinia publica cu privire la continutul Legii ANI". Drept urmare, MJ a facut mai multe precizari.
"ANI nu este subordonata Senatului. ANI este o autoritate administrativa autonoma. ANI se bucura de independenta operationala. Singura modalitate de control este prezentarea in fata Senatului, de catre Consiliul National de Integritate, a unui raport anual de activitate a Agentiei", se arata in comunicatul dat ieri publicitatii.
In plus, ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, a explicat ca "adoptarea ANI este un succes", iar in modificarile aduse prin ordonanta de urgenta au fost stabilite termene precise pentru actiunile necesare punerii in functiune a Agentiei.
Fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei, ii acuza pe parlamentari ca au avut un interes direct ca Agent