» Dupa 2000, Primaria Alba Iulia a obtinut fonduri comunitare pe care le-a investit in valorificarea turistica a Cetatii.
» Parteneriatele cu diverse firme urmaresc amenajarea unor galerii de arta, ateliere, restaurante in santurile arheologice.
» Pentru a da culoare istorica, patrulele vor circula calare si vor fi formate din politisti imbracati in haine de epoca.
Alba Iulia renaste incet o data cu introducerea Cetatii in circuitul turistic national si international. De cativa ani, autoritatile locale si nationale au initiat proiecte importante pentru a creste valoarea urbanistica a municipiului prin derularea unor investitii importante in incinta monumentului istoric. Restaurarea portilor de acces, introducerea canalizarii, restaurarea unor cladiri de patrimoniu, toate acestea sunt parte a unui program vast ce vizeaza readucerea "vietii" in Cetate.
Fara Cetatea "Vauban", Alba Iulia nu ar insemna, probabil, nimic pe o harta urbanistica a Romaniei. Un oras relativ mic, fara "dotari" spectaculoase. Ceea ce scoate municipiul din anonimat sunt Cetatea si istoria care se leaga de acest important monument istoric. Edificata la scurt timp dupa instaurarea dominatiei habsburgice in Transilvania, actuala Cetate (1715-1738) este cea mai reprezentativa fortificatie bastionara de tip "Vauban" din Romania si una dintre cele mai importante din Europa. Construita dupa planul arhitectului Giovanni Morando Visconti, Cetatea se impune ca cel mai semnificativ ansamblu baroc din Transilvania. Doua dintre cele mai importante proiecte de restaurare au fost finalizate. Poarta I si Poarta a IV-a se arata acum vizitatorilor in toata splendoarea lor de odinioara. Foarte aproape de finalizare sunt si lucrarile de la palatul Apor, cladirea ce va fi utilizata de Universitatea "1 Decembrie 1918". De asemenea, exista in derulare un important proiect ce prevede punerea in