Liderii celor mai puternic industrializate opt tari din lume se reunesc miercuri la Heiligendamm, Germania, tara care a mai detinut presedintia G8 in 1978, 1985, 1992 si 1999.
Prima reuniune de acest tip s-a desfasurat la Rambouillet, in Franta, in 1975, la initiativa presedintelui francez Valery Giscard d'Estaing. Au participat sase tari (G6 - Franta, Marea Britanie, Germania, Italia, Japonia si Statele Unite), carora li s-a adaugat, in 1976 si Canada (G7).
Dupa dezmembrarea Uniunii Sovietice, intre 1993 si 1998, Rusia a devenit treptat din ce in ce mai implicata in activitatile grupului. G7 s-a transformat in G8 la summitul de la Birmingham, in 1998, la care Rusia devenea oficial membra a clubului. Rusia a detinut presedintia G8 anul trecut si a organizat primul sau summit al clubului la Sankt-Petersburg, in iulie 2006.
La summit participa sefii de stat sau de guvern ai tarilor membre, dar gazda de anul acesta, cancelarul german Angela Merkel a invitat de asemenea reprezentantii Braziliei, Chinei, Indiei, Mexicului si Africii de Sud.
Summiturile din ultimii ani au fost marcate de anumite evenimente sau teme dominante:
LONDRA (1991) - Dupa primul razboi din Golf, cei sapte lideri si-au exprimat intentia de a "acorda un rol mai mare Natiunilor Unite in ordinea internationala". Presedintele sovietic Mihail Gorbaciov este invitat la summit, la cererea sa.
MUNCHEN (1992) - Declaratia economica a summitului subliniaza ingrijorarea legata de somajul masiv din tarile industrializate. Pe plan politic, este transmis un avertisment beligerantilor din fosta Iugoslavie.
TOKYO (1993) - Se ajunge la un acord preliminar asupra problemelor comerciale multilaterale din cadrul GATT (Acordul general pentru tarife vamale