Combaterea incalzirii globale, Africa si tragedia de la Darfur, lupta impotriva terorismului si scutul american antiracheta, ca si dosarul nuclear iranian sunt principalele teme ale celui de-al 33-lea summit G8, care incepe maine in statiunea Heiligendamm din Germania.
summitul are loc pe fondul unor grave divergente intre Rusia si statele occidentale, relatiile dintre Moscova si Washington ajungand la nivelul cel mai scazut dupa sfarsitul razboiului rece.
Masurile de securitate luate de autoritatile germane sunt fara precedent, incluzand un gard de securitate lung de 12 km care inconjoara statiunea si un gard submarin.
"Formula" in care are loc reuniunea a evoluat de la G6 (SUA, Japonia, Germania, Marea Britanie, Franta, Italia) la G7 prin cooptarea Canadei, in 1976, ajungand la G8, prin participarea Rusiei. Exista voci care sustin ca ar fi nevoie de inca o extindere, de implicarea Indiei si a Chinei, tari emergente, ale caror voci au o pondere tot mai importanta in dezbaterile globale. In legatura cu acest subiect, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a facut o precizare: "Nu dorim sa transformam G8 in G13" (incluzand China, India, Brazilia, Africa de Sud si Mexic, state care au inregistrat cresteri economice de 10 la suta pe an). Economia nu este totul, G8 este si o "comunitate de valori", a adaugat doamna Merkel.
In zilele care au precedat summitul G8, presa internationala a reluat dezbaterile privind utilitatea acestui tip de reuniuni, criticate pentru ca ar fi "degenerat" intr-un fel de ritual steril, dupa cum se arata intr-un editorial publicat in cotidianul italian "La Stampa". Editorialul il citeaza pe scriitorul german Hans Magnus Enzensberger, care, deranjat de masurile de securitate ce au transformat Heiligendamm intr-o fortareata, i-a indemnat pe protagonisti sa aleaga o insula mica si izolata din Caraibe sau din Pacific. @N