Coruptia si formele sale
O traducere cum nu se poate mai nimerita pentru Romania de astazi, unde discutam obsedant despre coruptie. Domeniul academic privitor la coruptie a luat proportii in ultimii ani si deja pare ca avem un subdomeniu de studii politice.
Michael Johnston; "Coruptia si formele sale - Bogatie, putere si democratie"; Polirom; 2007
Cartea lui Johnston este una dintre acele lucrari academice destul articulata si cuprinzatoare cit sa fie citata des in lucrarile de gen, dar si destul de interesanta pentru a fi accesibila publicului larg.
Studiile de caz incluse in volum sint deosebit de utile si, dincolo de partea introductiva necesara unui volum academic, autorul reuseste sa iasa din obsesia cantitativista care bintuie ca o molima studiile despre coruptie.
Pentru Johnston, exista patru mari categorii de coruptie, functie de gradul de acaparare al statului si de mecanismele de contrareactie dezvoltate de societate. Pentru fiecare dintre cele patru categorii, discuta cite trei tari reprezentative, cu istoricul lor in ultimele decenii si cu cazuri de coruptie importante.
Prima categorie priveste coruptia ca ”piete de influenta” - se manifesta in democratii consolidate, cu economii mature si liberalizate, care dispun de institutii si birocratie puternice.
In aceste cazuri, oamenii cu bani cumpara decizii politice, politicienii corupti ”inchiriaza” deciziile si cele mai multe cazuri se refera la fraudari ale regulilor de finantare electorala.
Cele trei studii de caz sint SUA, Germania si Japonia. Din pacate nu e loc de detalii aici, dar este interesant de aflat cum a ajuns America de la cumparatul alegerilor cu whisky in secolul XIX la coruptia de cu totul alt nivel de astazi.
Autorul insista masiv in cazul american pe legislatia privitoare la contributiile electoral