Potrivit unui studiu realizat de Fondul ONU pentru Populatie, populatia apta de munca in Romania s-ar putea reduce cu patru milioane, in cazul mentinerii unei rate scazute a natalitatii.
'Daca rata natalitatii se va mentine scazuta (1,3 copii la o femeie), pana in 2050 numarul populatiei in varsta de munca, cuprinsa intre 20 si 64 ani, ar putea ajunge la noua milioane, cu patru milioane mai putin decat in prezent', arata intr-un studiu realizat de UNFPA.
In aceleasi conditii de mentinere a fertilitatii scazute, specialistii asteapta o crestere rapida a procesului de imbatranire a populatiei, numarul persoanelor de varsta a trei putand ajunge la cinci milioane. De asemenea, se va inregistra si o degradare a raportului de dependenta, care ar putea ajunge la 115 persoane tinere si varstnice la 100 de persoane adulte.
O alta previziune a UNFPA priveste scaderea populatiei de varsta scolara, odata cu patrunderea generatiilor din ce in ce mai putin numeroase nascute dupa 1989. Populatia cu varsta intre trei si 23 de ani ar putea ajunge de la 5,7 milioane, cat este in prezent, la 2,7 milioane pana in 2050.
'Guvernul Romaniei se va indrepta catre politicile pro-nataliste pe care le duc unele tari europene, de unde se va inspira pentru a regla aceasta problema de fond a tarii', a declarat ministrul Muncii Solidaritatii Sociale si Familiei, Paul Pacuraru, intr-un seminar pe probleme demografice, organizat de Academia Romana, in care a fost prezentat raportul Fondului ONU.
Acesta a anuntat ca doreste ca, in aceasta problema, Executivul sa obtina sprijinul mediilor academice si de cercetare. Studiul UNFPA arata ca, in prezent, situatia demografica a Romaniei se poate caracteriza printr-o 'criza latenta', iar aceasta nu va putea fi ameliorata mai devreme de 2020