Foto: EvZ
Dosarul in care existau indicii privind „spalarea” a 400.000 de dolari prin conturile bancare ale Danei Nastase, sotia fostului premier Adrian Nastase, a disparut definitiv. Din rechizitoriul procurorilor reiese ca nici macar Directia Nationala Anticoruptie (DNA) nu l-a putut reconstitui in cadrul anchetei din dosarul „Matusa Tamara”.
La peste sapte ani de la volatilizarea dosarului din sediul Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (ONPCSB), anchetatorii au refacut doar traseul acestei lucrari, care cuprinde 130 de pagini.
Totul a fost construit pe baza „urmelor” ramase in scriptele Oficiului, a marturiilor unor fosti functionari ai institutiei si a denuntului facut de omul de afaceri craiovean Genica Boerica, inculpat in mai multe dosare penale.
„Sa nu mai fie gasit”
Potrivit rechizitoriului prin care Adrian Nastase si fostul sef ONPCSB, Ioan Melinescu, au fost trimisi in judecata pentru dare, respectiv luare de mita, lucrarea a fost inregistrata la Oficiu pe 26 noiembrie 1999 - in urma unei sesizari a Bank Austria Creditanstalt (in prezent, HVB Bank) - si a fost clasata pe 24 ianuarie 2001.
Procurorii DNA nu au putut stabili data certa la care a disparut dosarul, dar sustin ca acest lucru ar fi fost pus la cale de Nastase si Melinescu in noiembrie 2000 si s-ar fi produs efectiv cateva luni mai tarziu.
In denuntul sau, Genica Boerica povesteste ca, in primavara lui 2001, l-a condus cu masina personala pe Ioan Melinescu de la sediul ONPCSB pana la Palatul Parlamentului, la biroul fostului deputat Ristea Priboi.
Melinescu i-ar fi aratat lui Boerica o mapa pe care o tinea in mana si ar fi spus ca are in ea dosarul Danei Nastase si ca a reusit sa faca in asa fel incat „sa nu mai fie gasit niciodata”, asa cum ii promisese lui Adrian Nastase inainte de