Privatizarea si dreptul de alegere al parintilor sunt solutiile la falimentul scolilor romanesti
Educatia in Romania se indreapta spre faliment, este concluzia trasa de politicieni si specialisti in urma ultimelor teze cu subiect unic. Acestia au identificat si cauzele: subfinantarea educatiei, salariile de mizerie platite profesorilor si programa scolara.
De lipsa de concurenta din sistem, de inexistenta dreptului de a alege al parintilor si copiilor ori de multitudinea de comitete si comitii care deturneaza banii pentru educatie nu sufla nimeni o vorba. Solutiile propuse pornesc de la initierea unor birocratice dezbateri nationale si merg cel mult pana la descentralizarea sistemului si alocarea a 6% din PIB pentru educatie.
Trei elevi din zece nu au obtinut nota de trecere la tezele cu subiect unic de clasa a 7-a la limba romana. Deprecierea educatiei nu este un fenomen nou, el confirma numai tendinta din ultimii ani inregistrata in domeniu. Imediat, din motive mai mult electorale (educatia se afla pe locul doi pe lista prioritatilor presedintelui Basescu), clasa politica a reactionat.
Demagogie si vanatoare de fonduri
PSD propune organizarea de urgenta a unei dezbateri nationale prin care, impreuna cu parintii si profesorii, sa se poata gasi cat mai repede solutiile adecvate pentru a creste calitatea educatiei.
Premierul a contraatacat anuntand ca profesorii primesc, incepand de anul acesta, 100 de euro ajutor financiar pentru achizitionarea de carti, reviste sau programe educationale pe suport electronic, necesare ?imbunatatirii calitatii activitatii educative".
Nici ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, nu s-a lasat mai prejos: ?In ce priveste sectorul educatiei, avem cea mai mare crestere bugetara dupa Revolutie: 5,2% din PIB. Anul urmator, invatamantului i se vor aloca