Compania germană de electricitate şi gaz RWE vrea să intre puternic pe piaţa României, achiziţionând mai mulţi producători şi distribuitori de electricitate. Divizia RWE Power este interesată de achiziţionarea Complexurilor Turceni, Rovinari şi Craiova, de construcţia reactoarelor trei şi patru de la Cernavodă şi de hidrocentrala Tarniţa-Lăpuşteşti, în timp ce RWE Energy doreşte să participe la privatizarea ultimelor trei filiale Electrica, Muntenia Nord, Transilvania Nord şi Transilvania Sud, a declarat Klaus Buhl, Senior Manager M&A pentru Europa de Est al grupului. „Ca unul dintre liderii de piaţă din Europa Continentală, avem forţa financiară să facem toate investiţiile necesare ca toate aceste unităţi să devină profitabile“, a precizat Buhl. Potrivit acestuia, pentru a deveni un actor important pe piaţa de energie din România, RWE doreşte să achiziţioneze măcar doi dintre distribuitorii de electricitate şi nu este interesată deocamdată de investiţii greenfield. Compania a ales acest moment de intrare pe piaţa românească, deoarece până în urmă cu câţiva ani a făcut achiziţii substanţiale în Europa de Est şi în alte părţi ale lumii şi a trebuit să se oprească un timp pentru a-şi consolida afacerile.
„Preţul plătit de Enel a fost prea mare“
„Vom participa la privatizarea tututor celor trei filiale de distribuţie a electricităţii şi ne dorim cel puţin două dintre acestea, dacă preţul este rezonabil. Din discuţiile noastre cu AVAS şi cu Ministerul Economiei, am înţeles că se pregăteşte privatizarea filialelor şi am depus deja scrisori de intenţie“, a declarat Klaus Buhl.
Acesta spune că RWE nu va plăti pentru nici un distribuitor un preţ supraevaluat aşa cum a făcut compania italiană Enel (grupul italian Enel a fost desemnat anul trecut câştigătorul procesului de privatizare a Electrica Muntenia Sud, pentru 820 de milioane de euro - n.r.).