O luna dupa alegerile prezidentiale, cele 44,5 milioane de alegatori francezi sunt chemati din nou la urne, in 10 si 17 iunie, pentru a-i vota, din peste 7.600 de candidati, pe cei 577 de deputati care ii vor reprezenta in urmatorii cinci ani.
Partidul presedintelui Nicolas Sarkozy, UMP (Uniunea pentru o Miscare Populara), pare sa aiba victoria asigurata, avand in vedere ca sondajele il indica pe lider drept cel mai popular sef al statului francez dupa De Gaulle. Obiectivul declarat in campania pentru legislative este acela de a-i asigura presedintelui "mijloacele" de a indeplini programul ambitios de schimbare. "Le Journal de Dimanche", citat de AFP, il suspecteaza pe Sarkozy ca ar urmari chiar sa "anihileze orice forma de opozitie politica, de stanga sau centru deopotriva", gandindu-se deja la un al doilea mandat prezidential.
11 dintre cei 15 membri ai guvernului condus de FranIois Fillon, inclusiv acesta, sunt candidati in legislative. Noul cabinet a anuntat importante reforme fiscale (eliminarea impozitelor pentru orele suplimentare, eliminarea taxelor de succesiune, reducerea dobanzilor la imprumuturi, interzicerea clauzelor "de salvare" pentru manageri), in justitie, in educatie (autonomia universitatilor) si in domeniul imigratiei.
Sansele dreptei sunt si mai mari datorita confuziei din tabara socialistilor, in plina criza de conducere si de proiect dupa infrangerea din alegerile prezidentiale. Socialistii incearca sa mobilizeze intreaga stanga, in vederea constituirii unei "opozitii puternice", in care "parghiile de comanda" sa nu fie lasate in responsabilitatea unui singur partid. "Finalista nefericita din alegerile prezidentiale", Ségolène Royal, dupa cum o caracteriza AFP, i-a indemnat pe alegatorii socialisti sa voteze in numar cat mai mare. "Trebuie ca grupul parlamentar socialist sa fie cel mai numeros posibil", pentru ca "repub