După 16 ani de activitate controversată, instituţia mai deţine participaţii la aproape 1.000 de societăţi, dintre care la 56 este acţionar majoritar. Lipsa investiţiilor şi managementul deficitar al unora dintre ele au împărţit portofoliul autorităţii de privatizare în „perle ale coroanei“ şi „aspiratoare“ de ajutoare de stat. Cu un plan de privatizare extrem de generalist, şeful Autorităţii, Teodor Atanasiu, încearcă, totuşi, să scape de tot ce
După 16 ani de activitate controversată, instituţia mai deţine participaţii la aproape 1.000 de societăţi, dintre care la 56 este acţionar majoritar. Lipsa investiţiilor şi managementul deficitar al unora dintre ele au împărţit portofoliul autorităţii de privatizare în „perle ale coroanei“ şi „aspiratoare“ de ajutoare de stat. Cu un plan de privatizare extrem de generalist, şeful Autorităţii, Teodor Atanasiu, încearcă, totuşi, să scape de tot ce are în portofoliu până la sfârşitul anului 2009. Dacă planul va şi reuşi, în următorii doi ani vom avea mai mult de o vânzare pe zi.
Doi ani şi jumătate. De atât crede preşedintele AVAS, Teodor Atanasiu, că este nevoie pentru a finaliza privatizările din portofoliul autorităţii. Termenul pare a fi realist, dar s-ar putea împiedica de eterna poveste a voinţei politice. „Lipsa unei voinţe politice ferme şi a unei strategii coerente de privatizare a făcut ca România să fie într-o mare întârziere a acestui proces“, este de părere Sorin Dimitriu, fost ministru al privatizării.
„Găurile negre“ din economie
Statul nu a reuşit încă să găsească soluţii de trecere în administrare privată pentru o serie de societăţi mari, cu situaţii financiare precare. „Din nefericire, societăţile cu probleme reprezintă circa 80% din ceea ce mai avem de privatizat“, a avertizat Teodor Atanasiu.
@N_P