Ieri, cu prilejul Zilei Mondiale a Mediului, s-a desfasurat campania Universitatii Ecologice din Bucuresti sub sloganul "Topirea ghetii: o problema fierbinte" . "Ziua Mondiala a Mediului este un prilej spre a readuce in fata opiniei publice acuitatea si importanta problemelor ecologice in frunte cu cele globale, precum schimbarea climatica si incalzirea atmosferei", a declarat pentru Curierul National dl Mircea Dutu, rector al Universitatii Ecologice din Bucuresti.
Universitatea a organizat in fiecare an un complex de manifestari, cum ar fi lansari de carte pe tema protectiei mediului, conferinte, evenimente in aer liber si alte actiuni menite sa constientizeze opinia publica asupra consecintelor schimbarilor din Romania.
"Avem nevoie mai mult decat de o strategie nationala privind schimbarile climatice, mai avem nevoie si de un program complex de adaptare a efectelor climatice", a mai spus Mircea Dutu.
Romania pierde anual 3 procente din Produsul Intern Brut din cauza consecintelor schimbarilor climatice, precum inundatii, seceta severa si fenomene meteorologice extreme.
Emisiile de gaze cu efect de sera generate de activitatile umane fac lumea sa devina mult mai calduroasa. Concentratiile de dioxid de carbon din atmosfera sunt mai mari decat au fost vreodata in ultimii 600.000 de ani, iar rata de crestere este accelerata.
Dovada cea mai dramatica a schimbarilor climatice se regaseste in regiunile polare. Zona arctica se incalzeste de doua ori mai repede decat media globala. Marimea si densitatea ghetii permanente din Marea Arcticii sunt in scadere, zonele de permafrost inghetat de secole sunt in curs de dezghetare, iar calotele glaciare din Groenlanda si din Antarctica se topesc mai repede decat s-a anticipat.
Ieri, cu prilejul Zilei Mondiale a Mediului, s-a desfasurat campania Universitatii Ecologice din Bucuresti sub sloganul "