Patru fonduri au intrat pe piata pensiilor facultative: ING Clasic, care apartine de Ing Asigurari de Viata, Azt Moderato, de la Allianz-Tiriac Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Facultative, Pensia Mea, administrat de Aviva Asigurari de Viata, si BCR Prudent, administrat de catre SC BCR Asigurari de Viata SA.
In baza prospectelor facute publice, constatam ca ING Clasic va avea o expunere pe piata a valorilor mobiliare (pe bursa) de maximum 35% (adica gradul de risc va fi mediu-ridicat), Pensia Mea, de maximum 50% (ridicat), Azt Moderato, tot de 50% (ridicat), si BCR Prudent, de maximum 10% (scazut).
„Potrivit legislatiei, un fond de pensii private va putea investi maximum 50% din bani in actiuni cotate pe bursele europene, inclusiv Romania, maximum 70% in titluri de stat, 20% in titluri monetare si maximum 30% in obligatiuni corporatiste.
Depinde de politica fiecarui fond de pensii in parte“, sustine Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Clasificarea fondurilor de pensii se va face oficial peste doi ani, dar ea va fi precum la cele mutuale. „Un fond, pentru a-si mentine gradul de risc scazut, va investi maximum 10% din activele sale pe bursa.
Restul banilor merg catre instrumente financiare cu lichiditate ridicata: titluri de stat, depozite bancare, obligatiuni“, ne anunta Eugen Voicu, presedintele Certinvest, societate care administreaza in prezent patru fonduri mutuale.
Daca expunerea pe bursa trece de 10%, dar nu depaseste 25-30%, atunci fondul de pensii intra in categoria celor cu risc mediu. Cele mai riscante, dar si cele care pot aduce cele mai bune randamente sint fondurile de pensii care au o expunere a activelor pe bursa de peste 30%.
Integral in Cotidianul
Patru fonduri au intrat pe piata pensiilor facultativ