Foto: Curentul
Costurile pentru o calatorie "dincolo" sunt imposibile pentru omul de rand. Daca e sa aduni sicriul, nasalia, crucea, locul de veci, cele trei nopti de priveghi, preotul, slujba de ingropaciune si pomana de dupa, suma minima la care se ridica toate acestea depaseste 6.000 lei noi.
Expresii de genul "nu am bani nici sa ma ingrop" sunt rostite zilnic de catre romani. Pretul unei inmormantari variaza intre 15 milioane pana la peste 200 de milioane pentru cei care si-ar dori sa plece cu lux chiar si "dincolo". Am incercat sa facem si un calcul estimativ pentru o ceremonie de inhumare decenta.
In cazul in care decesul are loc la spital, firma de pompe funebre preia decedatul din spital, asigura efectuarea si conservarea decedatului, asigura transportul la domiciliu, la capela sau la casa funerara, intermediaza actele de deces, obtine locul de inhumare, furnizeaza articole funerare, dar si alte articole necesare.
Pentru ca toate aceste servicii complete oferite "la pachet" depasesc 60 de milioane ROL, neamurile preiau o parte dintre aceste activitati si cheltuieli fara a mai fi nevoite sa plateasca si comisioanele cerute de firmele de pompe funebre.
Constatarea medicala trebuie facuta de medicul de familie sau, contra sumei de 600 de mii ROL, de un alt medic constatator pus la dispozitie de firma de pompe funebre.
Indiferent ca apelezi la Salvare sau la o firma de pompe funebre, imbalsamarea costa 3 milioane ROL. Conform ritualului, rudele trebuie sa se asigure ca decedatul va merge "dincolo" curat si imbracat, iar decedatul poate fi "spalat" pentru 1 milion ROL.
Imbracamintea porneste de la 3 milioane ROL si ajunge la cateva mii de euro daca se vrea un costum Armani care sa faca impresie printre sfinti. Pentru cosmetica mortuara, firmele solicita intre 500 de mii si 2 milioane ROL.