Becurile clasice ar putea înregistra un recul de 40% al vânzărilor în acest an, urmând să dispară aproape complet de pe piaţă, potrivit estimărilor specialiştilor. Viitorul este al becurilor economice, care au un consum mai redus şi durata de viaţă mai mare. Marii producători autohtoni de profil, precum Elba Timişoara sau Romlux Târgovişte, s-au orientat deja către becurile economice. Totuşi, o parte semnificativă din afacerile celor mai importanţi producători locali
Becurile clasice ar putea înregistra un recul de 40% al vânzărilor în acest an, urmând să dispară aproape complet de pe piaţă, potrivit estimărilor specialiştilor. Viitorul este al becurilor economice, care au un consum mai redus şi durata de viaţă mai mare.
Marii producători autohtoni de profil, precum Elba Timişoara sau Romlux Târgovişte, s-au orientat deja către becurile economice. Totuşi, o parte semnificativă din afacerile celor mai importanţi producători locali o reprezintă comercializarea becurilor clasice. Pentru a face faţă noilor condiţii, Elba şi-a bugetat pentru acest an investiţii de aproximativ 4,5 milioane de euro, pentru dezvoltarea şi modernizarea capacităţilor de productie, mare parte din aceste fonduri fiind direcţionate către divizia de corpuri de iluminat. Numai în 2005 compania a realizat investiţii în tehnologii de fabricaţie în valoare de 4,7 milioane de euro, în condiţiile unei cifre de afaceri de 27,5 milioane de euro.
Piaţa nu stă pe loc. Au apărut deja companii care produc numai becuri economice pentru export, cum ar fi Edsyrom Lamps Fieni. Firma produce lămpi cu consum redus de energie pentru uz casnic, industrial şi auto, cu putere între 45 şi 1.000 de waţi. O astfel de lampă poate consuma de cinci ori mai puţină energie decât un bec clasic de aceeaşi intensitate.
Fi