Monopol pe căldură, aşa caracterizează craiovenii ordinul ANRSC, prin care aproximativ 80% dintre ei nu vor putea să renunţe la contractul cu Regia Autonomă de Termoficare.
Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), a aprobat, la sfârşitul lunii mai, ordinul privind noul regulament-cadru al serviciului public de alimentare cu energie termică. Potrivit acestuia, „debranşările individuale nu se pot executa în acele blocuri de locuinţe în care nu s-au produs deconectări anterioare intrării în vigoare a regulamentului“. Acesta va fi prezentat consiliilor locale şi judeţene, urmând să intre în vigoare în 30 de zile de la aprobare.
După ce va intra în vigoare, 80% dintre craiovenii care locuiesc la bloc vor rămâne branşaţi la sistemul centralizat de încălzire. În opinia specialiştilor Regiei Autonome de Termoficare (RATf) Craiova, dacă un apartament dintr-un bloc nu este debranşat, restul vecinilor nu pot să renunţe la încălzirea centralizată. Condiţia limitează, în opinia craiovenilor, posibilitatea oamenilor de a renunţa la sistemul centralizat de încălzire. Locuitorii din Bănie dezaprobă ordinul ANRSC.
„E casa mea şi mi se pare normal să fac ce consider mai bine. În acest fel încearcă ei să controleze fenomenul debranşărilor în masă? În Craiova nu cred că sunt foarte mulţi care au optat pentru microcentrale“, a spus Ilie Screciu, din cartierul Valea Roşie. Vestea că va rămâne pe veci partener cu RATf nu a fost nici pe placul altui craiovean, Mihai Cornescu. „Iar dau ordine peste ordine. Am vrut să-mi depun luna trecută cerere de debranşare, dar mi-au zis cei de la Termoficare că a apărut un act normativ care restricţionează acest lucru, aşa că am renunţat. Nu mai am pe nimeni pe scară cu centrală, aşa că o să rămân şi eu pe acelaşi sistem dacă nu schimbă iar legislaţia“, a spus bărbatul.
@N_