În mod paradoxal, în urma secetei există şi câştigători. Cu despăgubiri acordate de stat fermierilor care încheie o poliţă agricolă, asigurătorii ajung să încaseze mai mult şi să plătească daune mai mici pentru producţia scăpată de calamitate. Piaţa asigurărilor agricole ar putea atinge 30 de milioane de euro în acest an, inclusiv asigurările pentru animale, după ce anul trecut a crescut cu 55%. Condiţionarea diverselor ajutoare de stat acordate fermierilor de î
În mod paradoxal, în urma secetei există şi câştigători. Cu despăgubiri acordate de stat fermierilor care încheie o poliţă agricolă, asigurătorii ajung să încaseze mai mult şi să plătească daune mai mici pentru producţia scăpată de calamitate.
Piaţa asigurărilor agricole ar putea atinge 30 de milioane de euro în acest an, inclusiv asigurările pentru animale, după ce anul trecut a crescut cu 55%. Condiţionarea diverselor ajutoare de stat acordate fermierilor de încheierea unei astfel de poliţe a jucat un rol decisiv în creşterile anuale de peste 50% ale pieţei. „În cazul culturii de grâu, la o sumă asigurată de 1.200 lei/ha, reprezentând cheltuieli tehnologice, prima de asigurare medie este de 24 lei/ha, din care producătorul agricol plăteşte 50%, diferenţa de 50% urmând a fi încasată de asigurător de la stat“, explică George Radu, directorul firmei de brokeraj Asigest Agri.
Limita despăgubirii acordate de asigurător poate fi de 90% din suma asigurată, în cazul unei daune totale provocate de grindină, furtună, incendiu, ploaie torenţială sau îngheţul târziu de primăvară. „În cazul riscurilor catastrofale, precum seceta, îngheţul de iarnă, inundaţii sau uragane, statul acoperă 70% din cheltuieli“, explică Radu.
Deşi statul despăgubeşte seceta, asigurătorii nu scapă complet de griji. Agras, liderul pieţei de asigură