Trei fosti directori ai Regiei Autonome a Cuprului Deva sunt urmariti penal in afacerea Rosia Montana
DNA a inceput urmarirea penala impotriva a trei fosti directori ai Regiei Autonome a Cuprului Deva pentru abuz in serviciu contra intereselor publice. Dobre Mircea, Stanca Nicolae si Lazar Ion sunt acuzati ca prin semnarea unor contracte si acte aditionale au dus la pierderea de catre statul roman a unei "felii" importante din afacerea Rosia Montana.
O companie australiana obscura intra in scena Toata povestea a inceput in 1994, cand Ministerul Industriilor a elaborat o lista a proiectelor prioritare pentru cooperare internationala in industria miniera. Dintre acestea, cel mai important era cel de la Rosia Montana, despre care existau informatii certe cu privire la concentratia ridicata de aur care exista in acest zacamant.
Un an mai tarziu, in 1995, Consiliul de Administratie al RAC Deva, transformata intre timp in Minvest, a elaborat un caiet de sarcini prin care se prevedea gasirea unui partener strain care sa asigure surse de finantare si care sa primeasca 49% din afacere,
restul de 51% urmand sa ramana partii romane. In acel an, compania australiana "Gabriel Resources NL", cu sediul in Oxleigh dr.
Malaga (Australia de Vest), reprezentata de omul de afaceri Frank Timis, a transmis autoritatilor romane o scrisoare de intentie prin care propunea tocmai o cooperare pentru prelucrarea minereurilor auro-argintifere in amestec cu steril vechi de la Rosia Montana, Gura Barza - Brad si Zlatna.
Acord in contradictie
cu caietul de sarcini
Acordul semnat intre cele doua parti la data de 4 septembrie 1995 a avut, insa, cu totul alte elemente decat cele stabilite initial de Consiliul de Administratie al RAC Deva. Prin acest acord, statul roman detinea maxim 49% din afacere, iar partenerul strain -comp