In aceasta luna, unii oficiali ai bancii J.P. Morgan, puternica banca de investitii, vor vizita insorita Grecie.
Scopul acestora nu este insa sa se relaxeze pe faimoasele plaje ale acestei tari, si nici incheierea vreunor tranzactii, scrie Financial Times. De fapt, bancherii americani s-au oferit sa se prezinte in fata parlamentului grec pentru a discuta pe marginea rolului pe care l-au jucat in cadrul unei controversate tranzactii cu obligatiuni in valoare de 280 mil. euro incheiate recent.
Tranzactia reprezinta numai primul act dintr-o drama mai ampla ce zguduie in prezent Grecia, cu efecte pana in Londra.
In ultimii ani, banci si brokeri s-au bucurat de afaceri profitabile pe piete ca cea a Greciei. Tranzactii de genul celei mentionate mai sus au atras rar atentia data fiind structura complexa a asa-numitelor produse derivate si opacitatea sectorului financiar al Greciei. Totusi, cu cateva luni in urma, s-a aflat pe neasteptate de emisiunea de obligatiuni pe care J.P. Morgan a organizat-o pentru guvernul grec, iar vestea a generat ample proteste. Se pare ca fondurile de pensii de stat au cumparat unele dintre aceste instrumente la preturi extrem de nefavorabile, permitand in mod efectiv finantistilor greci si straini sa obtina profituri pe spatele lor.
Vestea a fost amplificata de partidele de opozitie din Grecia, transformandu-se intr-un scandal politic in toata regula care s-a soldat cu greve in masa si cu demisia unui ministru. In acelasi timp, insa, scandalul a pus sectorul bancar in fata unor semne de intrebare pentru ca acest tip de tranzactie nu este inregistrat numai in Grecia, ci in si in alte colturi ale Europei in ultimul timp.
Drept urmare, o intrebare generata de evenimentele din Grecia este daca este intelept sau etic ca, in goana dupa profit finantistii sa opereze astfel de tranzactii pe piete mai putin