Foto: Romania Libera
De cate ori vine vorba de subiectul "razboiului global antiterorist", ceva lipseste. Exagerarea unor parametri ai acestei realitati din secolul 21 si minimalizarea altora constituie baza denaturarilor privind cel mai sensibil subiect al timpului nostru.
Lipsesc (presa romaneasca nu face exceptie) tocmai parerile si opiniile din lumea musulmana. Cu cat sunt ele mai autorizate, cu atat intelegerea temei de catre cititor e mai directa. In fond, cititorul de oriunde e si contribuabilul care sustine intreg acest nedorit si difuz razboi.
Dreptul lui de a fi informat din toate sursele autorizate este cu atat mai mare. In acest context, domnul Sanaullah, ambasador al Republicii Islamice Pakistan la Bucuresti, a avut amabilitatea sa acorde un consistent interviu ziarului "Romania libera".
Romania libera: Cum putem aduce mai aproape aceste doua tari, separate prin mare distanta, fundamente culturale si religioase, situare geopolitica? Ce este comun, totusi?
Excelenta Sa Sanaullah: In momentul de fata, economia constituie fluxul principal de apropiere. Intamplator, avem o traditie in privinta prieteniei dintre popoarele noastre si a intelegerii politice. Relatiile diplomatice au fost stabilite in 1964, urmate de schimburi regulate de marfuri, persoane si idei. Dupa 1989, lucrurile s-au schimbat prin dezideologizarea relatiilor.
Acum, sectorul privat si sfera afacerilor dirijeaza noile relatii. In plan politic, Romania si Pakistan se sprijina reciproc la nivel international intr-o cooperare exemplara. Publicul nu stie toate acestea, dar diplomatii vad foarte bine roadele colaborarii. De cand Romania si-a fixat tinta de aderare la Uniunea Europeana, distanta parca a devenit mai vizibila.
Dar tarile noastre sunt aliate in ofensiva antiterorista si actiunile lor sunt concrete. Posibilitatile de cr