Oboseala si stresul, determinate de un program de lucru incarcat cu ore suplimentare, nu fac decat sa creeze probleme majore, legate strict de productivitatea unei companii. O alternativa pentru toate acestea o reprezinta, sustin mai multi directori de corporatii, citati de Reuters, programul de lucru flexibil. Masurile adoptate de companii pentru imbunatatirea echilibrului dintre viata profesionala si cea personala motiveaza angajatii si determina cresterea eficientei. "Consideram ca orele lungi de munca reprezinta un semnal al scaderii productivitatii si eficientei", a declarat, la un seminar organizat la Hong Kong, Ambrose Lynn, manager al subsidiarei din Hong Kong a firmei olandeze de curierat, TNT. Astfel, compania amintita le impune angajatilor un program saptamanal de maximum 48 de ore de munca, cu cel mult 12 ore suplimentare. Pentru a nu-si stresa angajatii, mai multe firme internationale au adoptat deja o strategie care le creste in mod sigur productivitatea.
Popularitatea orarelor de munca flexibile este in crestere in randul companiilor multinationale, precum grupul petrolier britanic BP, care ofera trei variante pentru programul zilnic, respectiv de la 8 la 14.30, 8.30 - 17 sau 9.30 - 18, pentru a permite salariatilor sa ia copiii de la scoala sau sa participe la cursuri organizate seara.
La compania americana Sun Microsystems, din sectorul computerelor personale, angajatii pot sa lucreze de acasa, in cazul in care realizarea sarcinilor nu depinde de prezenta la birou, sistem care permite atragerea talentelor din mai multe regiuni ale lumii. Companiile mentionate considera ca existenta dezechilibrului intre munca si viata privata determina majorarea costurilor pentru firma.
La Hong Kong, program epuizant
Potrivit Mediafax, in Hong Kong angajatii muncesc in medie 51 de ore pe saptamana, cu 25% mai mult decat nivelul