Un scurt metraj al clujeanului Robert Lakatos a fost inclus in seria de filmulete maghiare prezentate ieri la TIFF
Ziua filmelor maghiare a debutat ieri la TIFF cu o serie de scurtmetraje-documentare. Unul dintre filmele prezentate, realizat de regizorul clujean Robert Lakatos, este inspirat chiar dintr-o poveste autohtona.
"Mozsny" este povestea unui batranel, un personaj anacronic, care locuieste la periferia unui cartier clujean, la "poale" de blocuri. si are o ciurda de vaci. Omul a ramas fara adapost, si-a incropit o gospodarie din resturi si isi scoate la pascut, indiferent de anotimp, cu atasament vacile.
Ceilalti nu-l inteleg, il ghetoizeaza intr-un univers aglomerat unde pasunile sunt inconjurate de blocurile din zona cunoscuta drept "Intre Lacuri", iar orasul invadeaza tot mai mult lumea lui Mozsny. Singura lui legatura cu lumea e un telefon mobil pe care este sunat in mod constant de o nepoata, care il verifica astfel, in fiecare zi, daca a mancat.
Efectul imaginilor e fantastic: indivizi urbanizati cu forta de comunisti cauta refugiu in zona peri-oraseneasca, mai ales
vara, femeile ies la bronzat pe campul liber de langa blocurile gri. Printre ele se plimba domestic vacile si cainii lui Mozsny. Cazul batranului a fost preluat din presa locala, mai ales dupa ce autoritatile i-au interzis omului sa mai iasa pe domeniul public cu animalele. Mozsny este deposedat si in film, fiind nevoit sa isi dea animalele, care cu greu vor sa paraseasca cocioaba.
Ramas fara obiectul muncii, el se muta la bloc cu nepoata lui si se uita la un televizor pe care nici nu stie sa-l porneasca.
Un al doilea mini-doc prezentat, BorderCase-Granita, este mai putin reusit, regizorul incercand sa redea cu mijloace minime un fenomen general precum fuga peste granita a nemtilor in 1989 din RDG in Ungaria unde "gulas comunismul" era mai bland