Cresterea economica rapida inregistrata in Europa si majorarile salariale ce se vor face resimtite in evolutia inflatiei i-au determinat pe membrii consiliului de conducere al BCE sa decida o noua majorare a dobanzii.
Banca Centrala Europeana a majorat dobanda de referinta cu 0,25%, pana la 4%, cel mai ridicat nivel din ultimii sase ani. Analistii sunt de parere ca banca cu sediul in Frankfurt va mai majora cel putin o data dobanda pe parcursul acestui an, pe fondul amplificarii presiunilor infaltioniste, scrie Bloomberg.
Aceasta este cea de-a opta majorare de la sfarsitul lui 2005 incoace.
"Oficialii BCE au subestimat dinamica avansului economic al zonei euro", spune Thorsten Polleit, economist in cadrul Barclays Capital. "Vor lasa usa deschisa pentru o noua majorare subliniind o crestere a riscurilor inflationiste", a completat el.
Oficialii BCE se tem ca firmele se vor folosi de cresterea record a economiei europene ca pretext pentru majorarea preturilor, iar muncitorii pentru a cere salarii mai mari.
"Cresterea economica va ramane una robusta si inflatia va continua sa creasca", este de parere Stephane Deo, economist al bancii UBS. "Vor continua sa majoreze dobanda. Problema este cum vor explica majorarile. Nu cred ca vor mai putea spune ca politica monetara este una de acomodare", a adaugat Deo.
Oficialii BCE au descris majorarile anterioare ca facand parte din procesul de inlaturare a "acomodarii" monetare, ducand rata dobanzii la un nivel care nu mai stimuleaza cresterea economica. Economistii sunt de parere ca procesul s-a incheiat o data cu aceasta majorare, iar oficialii BCE vor fi nevoiti sa foloseasca alt limbaj pentru a lasa sa inteleaga ca vor majora dobanda la un nivel care va limita cresterea economica.
Economistii bancii ABN Amro cred ca dobanda va ajunge in Europa la un maxim de 5%, peste valoare