Familiile cu venituri reduse vor avea acces mai dificil la creditare, in conditiile noilor norme, fiind avantajati cei cu castiguri ridicate, a declarat presedintele Volksbank Romania, Gerald Schreiner, la numai o zi dupa ce banca pe care o conduce a primit avizul BNR.
Volksbank a anuntat o strategie putin diferita de celelalte banci care acorda deja credite „relaxate”, costurile imprumuturilor modificandu-se in functie de avansul acordat. Noile imprumuturi vor fi acordate incepand cu luna iulie. Astfel, gradul maxim de indatorare acceptat va fi de 65% pentru un venit net eligibil pe familie de peste 1.250 euro (echivalentul in lei).
Pentru venituri cuprinse intre 350 si 1.249 euro, echivalent lei, gradul de indatorare va fi de 55%, iar pentru venituri mai mici de 350 euro, gradul de indatorare va ajunge doar la 45%. Conducerea Volksbank este de parere ca ponderea creditelor cu avans de 85% nu va depasi 50% din totalul imprumuturilor, iar cele cu finantare integrala vor reprezenta doar 5% din portofoliu.
Aceasta deoarece finantarea integrala reprezinta un produs de nisa, destinat clientilor cu venituri foarte mari, spun reprezentantii institutiei. Banca va acorda credite cu avans zero la imprumuturile pentru locuinta in cazul in care beneficiarul are venituri nete de peste 2.250 de euro.
Presedintele Volksbank spune ca, daca banca isi asuma integral riscul, atunci pretul va fi mai mare decat daca riscul asumat este de 75%. Astfel, costurile efective ale creditelor vor ramane neschimbate pentru imprumuturile cu avans de 25%, iar dobanda anuala efectiva (DAE) va fi in continuare de 7,8%.
Pentru finantarea in proportie de 85%, respectiv avans 15%, DAE va creste la 8,7%, pe fondul majorarii comisionului de risc. Daca finantarea este facuta integral, atunci DAE va ajunge la 9,5%.
Schreiner a aratat ca