95% din firme inregistreaza plati intarziate
50% dintre acestea nu isi platesc nici ele datoriile la timp
Numarul falimentelor va creste cu 50%
Mai mult de 95% din companiile de pe piata romaneasca inregistreaza plati intarziate de la clientii lor si, totodata, aproape jumatate dintre falimentele companiilor din Romania si din lume sunt rezultat al falimentelor unor parteneri de afaceri, a declarat ieri Cristian Ionescu, presedinte Coface Romania.
Un lant al slabiciunilor
Dar ce a determinat sa se ajunga la o astfel de situatie? Nu cumva este vorba despre un cerc vicios format pe piata? Adica o parte din cei peste 95% care inregistreaza plati intarziate de la clienti, nu este si ea formata din rau-platnici? "Evident ca da", ne-a raspuns Cristian Ionescu. "Nu neaparat ca sunt rau-platnici, ci acestia se afla la randul lor in incapacitatea de a plati. Se formeaza un asa-zis lant al slabiciunilor. Daca, de exemplu, am 10 parteneri si cinci dintre ei nu platesc, nici eu nu voi putea sa platesc decat in cazul in care fac apel la finantari", a mai adaugat directorul general al Coface. De asemenea, acesta a aratat ca, similar economiei nationale, pentru a-si acoperi deficitul de cont curent trebuie sa recurga la imprumuturi, iar daca nu va obtine o finantare, nu va putea nici sa-si achite datoriile pe care le are. "Daca eu trebuie sa platesc 1.000 de euro si, totodata, sa incasez 1.200 de euro, dar mie mi se platesc doar 600 de euro, daca nu apelez la alte finantari, ma voi simti incapabil sa platesc", a adaugat acesta.
50% dintre firmele cu plati intarziate nu platesc la timp
Trebuie analizat de unde pleaca un astfel de blocaj. Daca am lua, ipotetic, trei jucatori in piata, am deduce efectul de domino ce-si pune amprenta asupra unei astfel de situatii. Astfel, avem jucatorul A cu datorii catre juc