Guvernul a aprobat, in sedinta de joi, un proiect de Lege privind reglementarea unor practici incorecte ale comerciantilor in relatia cu consumatorii si de armonizare a legislatiei privind protectia consumatorilor cu legislatia europeana. Iata in ce conditii pot fi sanctionati agentii economici:
Daca o companie afiseaza un certificat, o marca de calitate fara sa aiba autorizatia necesara sau daca promoveaza produs care se aseamana cu un alt produs fabricat de un alt producator astfel, atunci ea este pasibila de amenda. La fel si companiile care vad talismane sau astfel de „obiecte norocoase”, care asigura castiguri peste noapte, pot avea probleme cu legea.
De asemenea, lansarea de afirmatii inexacte cu privire la natura si amploarea riscului pentru securitatea personala a consumatorului sau a familiei acestuia, in situatia in care consumatorul nu achizitioneaza produsul si falsa afirmatie ca produsul poate vindeca boli, disfunctii sau malformati sunt considerate practici comerciale inselatoare.
Reclamele care indeamna copiii la cumparaturi, interzise
La capitolul practice comerciale agresive intra: crearea impresiei consumatorului ca nu poate parasi sediul comerciantului pana nu se intocmeste un contract, vizitele la locuinta consumatorului ignorand solicitarea acestuia de a pleca sau de a nu se intoarce, cu exceptia situatiilor legitime si in masura justificata, conform legislatiei nationale, pentru punerea in aplicare a unei obligatii
contractuale si includerea intr-o reclama a unui indemn direct adresat copiilor sa cumpere produsele promovate sau sa-si convinga parintii sau alti adulti sa cumpere produsele promovate.
De asemenea, alte practici ale comerciantilor care vor fi sanctionate sunt solicitarea unei plati imediate sau ulterioare pentru returnarea sau pastrarea in conditii sigure a produ