Producatorii de becuri din Europa au pus la punct detaliile planului de a scoate de pe piata becurile ineficiente din punct de vedere energetic, pana in 2015. Potrivit calculelor acestora, initiativa ar putea duce la o reducere cu 60% a emisiilor de CO2 (23 de Mega tone anual) rezultate din procesul de iluminare a gospodariilor, economisind astfel 7 miliarde de euro sau 63.000 GWh electricitate pe an. Planul de Actiune privind o Politica Energetica pentru Europa (aferent perioad
Producatorii de becuri din Europa au pus la punct detaliile planului de a scoate de pe piata becurile ineficiente din punct de vedere energetic, pana in 2015. Potrivit calculelor acestora, initiativa ar putea duce la o reducere cu 60% a emisiilor de CO2 (23 de Mega tone anual) rezultate din procesul de iluminare a gospodariilor, economisind astfel 7 miliarde de euro sau 63.000 GWh electricitate pe an.
Planul de Actiune privind o Politica Energetica pentru Europa (aferent perioadei 2007 – 2009), a fost adoptat cu ocazia Consiliului European de primavara, desfasurat in perioada 8 – 9 martie 2007. Acesta stabileste obligatia Comisiei Europene de a elabora propuneri care sa prevada cerinte sporite privind eficienta energetica a iluminatului stradal si a aparaturii de birou, pentru a fi adoptate pana in 2008, precum si propuneri privind lampile incandescente si alte forme de iluminat al locuintelor, pentru a fi adoptate pana in 2009.
Avand in vedere importanta deosebita a problematicii eficientei energetice la nivelul Uniunii Europene, precum si faptul ca, in cazul Romaniei, intensitatea energiei primare ramane mai ridicata decat media comunitara, implementarea politicilor si masurilor pentru cresterea eficientei energetice este vitala.
“Romania sustine propunerile Comisiei Europene in domeniul eficientei e