Piata autohtona a spatiilor de birouri are perspective bune de dezvoltare si in acest an. Cererea pentru spatii de calitate, de clasa A, va creste, ea fiind sustinuta atat de companiile aflate in expansiune (care aspira la sedii moderne), cat si de firmele straine nou intrate pe piata.
Totusi, in intervalul 2008-2009, Capitala ar putea fi expusa riscului de supraproductie de spatii de birouri, apreciaza specialistii imobiliari.
Preferinte
"Ca sa fii perceput pe masura business-ului trebuie sa functionezi intr-un spatiu adecvat. Cladirile de birouri, centrele de afaceri, parcurile de afaceri sunt sediile spre care aspira toate companiile, nu numai marile antreprize internationale si nationale.
Piata birourilor este dominata de cererea pentru cladiri de clasa A, pentru spatii de calitate, cu facilitati de parcare si acces la mijloace de transport in comun", a declarat Mihaela Raducanu, directorul departamentului de birouri al Regatta. Ea a aratat ca firmele au anumite preferinte atunci cand inchiriaza sau cumpara un sediu.
Astfel, bancile si companiile de asigurari aleg birouri in cladirile amplasate pe bulevardele principale, pentru a li se asigura vizibilitate si accesibilitate. Companiile din sectorul IT prefera birouri "open space", cu suprafete foarte mari pe nivel, localizate in zonele centrale, in apropierea mijloacelor de transport in comun.
Firmele romanesti mici si mijlocii prefera birouri mai modeste, deoarece inchiriaza spatii mici, insa acest obicei incepe sa se schimbe. IMM-urile invata de la alte companii, mai mari, ca un sediu reprezentativ aduce beneficii. "In general, majoritatea companiilor internationale prefera sa-si inchireze sediul datorita flexibilitatii.
Este mult mai usoara trecerea la un nou sediu, in cazul unor cresteri sau scaderi de personal. Companiile autoh