Summitul G8 din Germania a inceput ieri dupa-amiaza cu un dineu intr-un castel la 15 km de Heiligendamm.
Liderii occidentali au declarat ca vor fi fermi fata de presedintele rus, Vladimir Putin, apropiindu-se de pozitia lui Bush, care insa ramane izolat in privinta combaterii incalzirii globale.
Reuniunea liderilor G8 (SUA, Germania, Marea Britanie, Franta, Italia, Japonia, Canada si Rusia) nu a avut un start prea promitator, in pofida ambitiilor si eforturilor gazdei, cancelarul german Angela Merkel. SUA au repetat ieri faptul ca nu vor accepta fixarea unui obiectiv global pe termen lung in privinta reducerii emisiilor de gaze cu efect de sera, in cadrul unui acord care sa intre in vigoare dupa 2012, termen la care expira Protocolul de la Kyoto. Washingtonul propune in schimb lansarea unor noi runde de negocieri intre statele responsabile pentru cea mai mare parte a emisiilor poluante.
Daca presedintele SUA, George W. Bush, se poate astepta la presiuni in aceasta privinta de la unii parteneri din G8, el va beneficia de sprijinul acestora in relatia tensionata cu presedintele rus, Vladimir Putin. Fostul presedinte francez, Jacques Chirac, si fostul cancelar german, Gerhard Schröder, adepti ai unui ton "moderat" fata de Moscova, au fost inlocuiti de Nicolas Sarkozy (care a declarat ca doreste sa aiba un dialog "franc" cu Putin) si de Angela Merkel, care nu a ezitat sa aduca in discutie la recentul summit de la Samara subiectul suparator pentru liderul de la Kremlin al tratamentului de care are parte opozitia din Rusia. Premierul britanic, Tony Blair, care participa pentru ultima data la un summit G8, s-a angajat, de asemenea, sa aiba "o discutie deschisa" cu Putin despre "starea relatiilor nu doar dintre Marea Britanie si Rusia (extrem de tensionate dupa otravirea cu poloniu 210, la Londra, a fostului spion rus Aleksandr Litvinenko, n.r.), ci si dintr