Prizele ar putea deveni în curând istorie. Cercetătorii au descoperit recent o modalitate prin care electricitatea poate fi transportată printr-o cameră fără a utiliza niciun fel de fir, pentru a alimenta laptopul, telefonul mobil ori becurile. Din prima încercare, scrie The Daily Mail, echipa britanică a reuşit să alimenteze de la câţiva metri un bec de 60 de waţi. De două secole se ştie că electricitatea poate fi transmisă de la o spirală de cupru la o alta fără ca ele să se atingă, însă niciodată fenomenul – electroinducţie magnetică – nu a putut fi controlat la distanţă.
Energia se deplasează prin valuri electromagnetice între două bobine din cupru, una pe bec, iar cealaltă pe sursă. Cercetătorii au numit sistemul lor „WiTricity” (de la wireless electricity – electricitate fără fir). Potrivit profesorului Marin Soljacic de la Massachusetts Institute of Technology, care a condus acest studiu, energia transportată în acest mod este mai mult decât suficientă pentru a alimenta, de exemplu, un laptop. Cercetătorii estimează că pot să-şi îmbunătăţească sistemul pentru a-l face şi mai eficient. Potrivit lor, acest nou sistem de transmitere de energie ar putea să rezolve delicata chestiune a bateriilor, a căror reciclare ridică probleme.
Sistemul va mai avea într-adevăr nevoie de timp pentru a fi pus la punct şi pentru a înlătura temerile în legătură cu pericolul undelor electromagnetice care, potrivit unelor studii, dezvoltă forme de cancer. Şeful echipei, Marin Soljacic, povesteşte că a fost inspirat de un incident banal – într-o seară a fost trezit de telefonul care avertiza că se descarcă. Acum însă, pentru a nu mai fi trezit noaptea, cercetătorul a inventat această metodă – în loc să trimită ca până acum între un emiţător şi un receptor unda electromagnetică convenţională – să folosească transmiţătorul pentru a „umple” camera cu un câmp electro