Presedintele SUA, George W. Bush, si omologul sau rus, Vladimir Putin, s-au intalnit ieri, pe marginea summitului G8.
Aceasta a fost prima intalnire bilaterala dupa punctul critic din relatiile Washington-Moscova reprezentat de anuntarea intentiei americanilor de a amplasa elemente ale scutului antiracheta in Polonia si Cehia si baze militare in Bulgaria si Romania, intentie la care Rusia a reactionat cu o retorica similara celei din timpul razboiului rece.
Inaintea intalnirii de ieri, Moscova a facut un pas inapoi si si-a nuantat discursul, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dimitri Peskov, declarand ca Rusia nu va fixa in mod obligatoriu ca tinta a rachetelor sale orase europene, daca radarul si elemente interceptoare din scutul antiracheta american vor fi amplasate in Polonia si Cehia. Putin nu a vrut sa fie "amenintator" cand a vorbit despre indreptarea rachetelor rusesti spre orasele europene, a declarat Peskov, adaugand ca aceasta nu ar fi decat "una dintre posibilitatile" preconizate "in mod ipotetic" de catre presedintele rus intre alte optiuni care ar constitui "un raspuns eficient" la scutul american. Oferta Washingtonului, de a autoriza expertii rusi sa inspecteze siturile americane, "nu rezolva problema", pentru ca, in opinia Moscovei, "problema este chiar prezenta armelor americane in Europa", a continuat purtatorul de cuvant al Kremlinului.
Presedintele SUA, George W. Bush, a reinnoit asigurarile ca scutul antiracheta nu este indreptat impotriva Rusiei. "Razboiul rece s-a incheiat", iar Rusia "nu este inamicul Statelor Unite" si este binevenita sa coopereze in proiectul scutului antiracheta, care in nici un caz nu ar trebui sa provoace "bufeuri". Ieri, liderii G8 au reusit sa ajunga la un acord privind reducerea la jumatate, pana in 2050, a emisiilor de gaze care provoaca efectul de sera, "un succes urias", dupa aprecierea cancelarul