BCR, cea mai mare banca din sistem dupa active, a ajuns sa opereze 500 de unitati la nivel national, dupa ce a deschis ieri o agentie in Capitala. Astfel, BCR detine a treia retea ca marime din sistemul bancar, dupa CEC si BRD-SocGen.
Numai in Bucuresti si judetul Ilfov BCR a concentrat 91 de unitati. De altfel, majoritatea bancilor au ales sa asigure mai intai o prezenta buna in Bucuresti si in celelalte orase mari, unde si potentialul de afaceri este mai mare.
De la inceputul anului BCR a deschis circa 30 de unitati, in conditiile in care planul pentru tot anul 2007 prevede inaugurarea a 150 de locatii. Banca opera la sfarsitul lui 2006 o retea de 471 de unitati. Francezii de la BRD-SocGen opereaza deja 635 de unitati, dupa ce anul trecut si-au extins agresiv reteaua, inaugurand peste 270 de locatii.
In topul bancilor in functie de retele urmeaza Banca Transilvania (a cincea banca dupa active), care opereaza 373 de unitati. Raiffeisen Bank (al treilea jucator dupa active) are 300 de unitati si continua sa isi extinda reteaua. Si jucatori care au intrat mai tarziu pe piata de retail, precum Alpha Bank sau ING Bank, investesc acum masiv pentru a-si extinde prezenta teritoriala.
La nivelul intregului sistem, anul acesta vor fi deschise circa 1.000 de noi unitati, un nivel similar cu cel inregistrat in 2006. La sfarsitul anului trecut in sistemul bancar erau operationale circa 4.400 de unitati. Costurile legate de operarea unor retele extinse -in special chiriile si salariile personalului- vor deveni insa tot mai impovaratoare. Bancherii au inceput deja sa simta presiunea cresterii acestor costuri.
Lipsa personalului calificat face ca salariile pentru atragerea de buni profesionisti sa creasca rapid, in timp ce pe partea de spatii, bancherii concureaza cu farmaciile si cazinourile. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a aratat recent ca e