Din "clubul" creditelor relaxate fac parte, deocamdata, trei banci: Alpha Bank, BRD - Groupe Societe Generale si Volksbank. Alte institutii de creditare se pregatesc sa ofere si ele sume mai mari clientilor, pentru achizitia de locuinte, dupa ce vor fi primit unda verde de la BNR.
Printre acestea s-ar putea numara, cat de curand, potrivit unor surse din piata, BCR si Credit Europe Bank. Din aplicatiile pentru acordarea creditelor relaxate reies pana acum doua concluzii.
Astfel, de pe urma noilor norme de creditare castiga cel mai mult clientii cu venituri mari si foarte mari, favorizati si prin vechile norme (in cazul in care dispuneau de avansul necesar).
Totodata, avansul zero creste substantial gradul de indatorare a creditatilor, o familie de doua persoane ajungand sa plateasca rate in valoare de cel putin o jumatate din venitul ei lunar.
Restrictiile se mentin la bancile fara aviz
BNR a eliminat in martie conditiile restrictive de creditare impuse bancilor, care prevedeau obligativitatea unui avans de 25% la creditele ipotecare si o limita maxima de indatorare pentru persoanele fizice de 35% din venituri.
Totusi, aceste conditii se mentin la bancile care nu au obtinut inca avizul Bancii Centrale pentru creditele relaxate. Din acest motiv, unii dintre bancheri au acuzat BNR ca distorsioneaza concurenta, prin modalitatea de avizare a normelor de creditare, insa Banca Centrala a respins acuzatiile.
"Piata nu este in nici un caz distorsionata. Este atat de stabila ca nici o banca, daca a primit avizul pentru noile norme, nu poate distorsiona", a spus Mugur Stet, purtatorul de cuvant al BNR. In sprijinul unei analize atente a normelor de creditare a bancilor de catre BNR a pledat si directorul general adjunct al BRD, Sorin Popa.
El a aratat ca "unele banci mici nu tin cont de