In Colegiul CNSAS s-a declansat lupta pentru functia de presedinte. Secasiu s-a retras, in cursa au intrat reprezentantii PSD si UDMR. De la infiintare si pana acum, CNSAS a deconspirat doar 127 de ofiteri de Securitate si 134 de informatori.
Claudiu Secasiu a anuntat ca se retrage din functia de presedinte al Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii din motive personale. Decizia a declansat lupta pentru putere, mai precis lupta dintre cele doua grupari din interiorul Colegiului, fiecare avand propriul candidat. Astfel, din partea gruparii formate din Constantin Buchet (PRM), Florian Chiritescu (PSD), Cazimir Ionescu (PSD) si Corneliu Turianu (PD) candideaza reprezentantul PSD Laurentiu Tanase, avandu-l drept contracandidat pe Ladislau Csendes (UDMR). Ambii si-au depus candidaturile, iar joi ar fi trebuit sa aiba loc alegerile, numai ca, in absenta unuia dintre concurenti – Tanase, disparut in timpul sedintei "cu treburi" – si a lipsei de cvorum, scrutinul s-a amanat.
In timpul scandalului de la inceputul mandatului actualului Colegiu – cand Corneliu Turianu a incercat sa preia presedintia impotriva lui Constantin Ticu Dumitrescu –, conflict dezamorsat de interventia presedintelui Traian Basescu, s-a convenit ca sefia CNSAS sa fie detinuta prin rotatie. Mandatul lui Secasiu a expirat in februarie, dar prin consens s-a decis mentinerea lui in functie. Surse din interiorul Colegiului afirma ca presiunile politice se vor accentua in contextul luptei pentru putere, fiind de asteptat ca PSD sa incerce sa-si impuna omul.
Spalari
De la infiintare si pana acum, CNSAS a deconspirat doar 133 de ofiteri de Securitate, publicati in Monitorul Oficial. In ce priveste informatorii, dupa "dosariada", CNSAS a reintrat in atentia opiniei publice prin cateva faimoase spalari, cum ar fi cele ale parlamentarilor Miki Spaga, Mircea Cose