Foto: Romania Libera
De ce se poticneste proiectul Nabucco, in timp ce alte conducte se construiesc fara probleme?
— Motivul e simplu: sursele de gaz. Singura garantie pe care o avem in acest moment este campul de la sah Deniz (Azerbaidjan). Pana acum un an, nici sah Deniz nu era sigur, pentru ca nu era clar in ce directie va merge gazul caspic.
Exista si posibilitatea serioasa ca mai intai sa mearga in nord, prin Rusia, si abia apoi spre Uniunea Europeana. Iar acum e sigur ca acest gaz va veni direct catre UE. In ce priveste alte surse din Asia Centrala, mai sunt multe de facut.
Aici as nota vizita foarte importanta a ministrului Hilmi G?ler (ministrul turc al Energiei - n.r.), pe care o va face saptamana viitoare in Kazahstan si Turkmenistan.
Ar putea fi o vizita istorica, pentru ca Turcia si-a dezvoltat infrastructura si poate sa propuna celor doua tari cresterea capacitatii de export, mai mult decat simplul consum, pe care-l poate propune UE. In ce priveste gazul din Iran, nu prea s-au facut progrese, din cauza problemei cu imbogatirea uraniului.
Iar Irakul, de asemenea, nu poate in acest moment sa asigure furnizarea de gaz, desi ar avea rezervele necesare. Asa ca motivul principal pentru intarzierile legate de Nabucco nu tin de lipsa de interes, ci de dificultatile in a umple conducta.
Ati anuntat numirea unui coordonator special UE pentru acest proiect. Care va fi rolul lui?
— Rolul lui va fi sa vada ce conditii trebuie indeplinite pe partea UE pentru a accelera acest proiect. Avem niste dificultati legate de negocieri, in sensul ca noi nu putem negocia direct contractele, ci doar companiile.
Dar, daca e nevoie de investitii de la Banca Europeana de Investitii sau cea de Reconstructie si Dezvoltare sunt cu siguranta, sarcini pe care coordonatorul UE le va putea indepli