Oamenii de afaceri investesc in vinuri scumpe din diverse motive. Unii sunt adevarati cunoscatori, altii din motive strict financiare.
Articol publicat in YourMoney, suplimentul saptamanal de business lifestyle editat de Wall-Street.
Piata licitatiilor de vinuri si-a revenit spectaculos in ultimii ani, potrivit lui Peter D. Meltzer, reprezentant The Wine Spectator. “In ultimii doi ani, piata de profil a devenit extrem profitabila, de fapt este cea mai mare crestere inregistrata vreodata”, a adaugat specialistul in vinuri.
Acesta atribuie succesul vinurilor scumpe si rare, pastrate in conditii perfecte, dar si celor care poarta numele unui producator celebru. Spre exemplu, casa de licitatii Christie's a vandut recent vinuri din gama Chateau Mouton-Rothschild din 1945 la un pret record de 29.000 de dolari (21.570,30 de euro) pentru o sticla de 750 de ml.
“Intalnim multe persoane influente care vad in ideea de a detine vinuri scumpe un lucru sic, degustarea fiind o modalitate de a-i impresiona pe ceilalti. Unii cumpara pentru a face investitii, sperand sa ajunga la valori considerabile”, sustine Meltzer. Cei care au achizitionat o sticla de Chateau Latife sau Mouton-Rothschild din 1982 pentru doar 400 de dolari (297,60 de euro) pot constata acum o crestere a pretului de pana la 10.000 de dolari (7.440,10 de euro), ceea ce se traduce printr-un castig de peste 20 de ori.
Vinurile care aduc castiguri mari sunt numele celebre ca cele din Bordeaux, printre care se gasesc Lafite, Margaux, Mouton-Rothschild, Latour, Haut Brion, Petrus, Cheval Blanc si vinul dulce d'Yquem.
Alte nume de top apartin unor podgorii iconice care nu se mai gasesc astazi, Inglenook Cabernet Sauvignon din 1941 fiind unul din ele. Acest vin s-a vandut la o licitatie in Los Angeles pentru 25.000 de dolari sticla.
Celebrul regizor Francis Ford Coppola a cumpar