Foto: AP
Unul dintre „marile succese” ale sumitului G8 il reprezinta, potrivit mediilor oficiale germane, fraza cheie a sefilor de stat: „Vom lua serios in considerare deciziile Uniunii Europene, ale Canadei si Japoniei, ca emisiile globale de CO2 sa fie reduse la 50 % pana in 2050.” Masuri concrete nu au fost stabilite, iar organizatii ecologice au criticat compromisul de la Heiligendamm.
„Presedintele Bush nu s-a miscat cu un milimentru”, a apreciat Philip Clapp, de la organizatia SUA National Environmtal Trust. „Este ca si cand, daca arde, piromanii spun ca iau serios in consideratie ca trebuie sa stinga focul”, a declarat Tobia Muenchmeyer, climatolog la Greenpeace.
Alt „succes enorm”, potrivit lui Angela Merkel, il constituie politica pentru Africa. Cancelara germana a anuntat ca ajutorul financiar va trebui sa creasca. Un plan concret nu s-a publicat. Germania nu a reusit sa convinga sefii de stat intruniti sa stabileasca ajutoare financiare concrete.
Potrivit unui raport prezentat miercuri de vice-secretara generala Asha-Rose Migiro la New York, Africa este pe cale sa esueze realizarea tuturor obiectivelor stabilite de programul UN Millenium, pentru reducerea saraciei la jumatate. „Chiar cele mai bine conduse guverne nu au reusit sa reduca multiplele forme ale saraciei extreme.”
Obiectivele Millenium-ului au fost stabilite acum opt ani, trebuind sa fie atinse in 2015.
Violenta structurala a foamei in lume trebuie eradicata
Raportor special al Natiunilor Unite pentru Dreptul la alimentatie, Jean Ziegler (73 de ani) a fost invitatul de onoare al Conferintei alternativa G-8. In biserica arhiplina St.
Nikolai, Ziegler a criticat virulent anumite aspecte ale sistemului economic neoliberal, implementat de guvernele occidentale in ultimii 20 de ani, la presiunea organismelor financiare