Este unul dintre cele mai cunoscute mituri media. Nimeni nu mai poate confirma astazi daca celebra telegrama cu indemnul cinic "Tu trimite-mi desenele, razboiul il voi furniza eu" a fost trimisa intr-adevar in aceasta forma de catre magnatul de presa William Randolph Hearst reporterului sau, dar cazul face parte clar din cele care au atribuit presei o forta uriasa, de fapt forta suprema: aceea de a putea declansa un razboi.
La 102 ani de la scufundarea vasului american "Maine" in portul Havana, epava a fost scoasa la lumina de o echipa de cercetatori cubanezi condusa de Paulina Zelitsky - inginer naval canadian de origine rusa in vara anului 2000. Misterul scufundarii ei ramane, dar intregul context al acestui eveniment a fost adus din nou in discutie.
La 15 februarie 1898, seara, nava "Maine", aflata in rada portului Havana, este zguduita de o violenta explozie in care pier peste 250 de oameni aproape instantaneu. Ziarele americane populare, avide de senzational (mai ales World si Journal, apartinand lui Joseph Pulitzer si respectiv lui William Randolph Hearst), se inflameaza, acuzand Spania de un atentat criminal. Evenimentele au prins cele doua trusturi de presa in plin razboi pentru castigarea de cititori: Hearst, care pe atunci practica ceea ce se chema "jurnalismul galben" (un fel de supertabloidizare si fuga dupa senzational), se pare ca ar fi avut un oarecare avans fata de Pulitzer, Hearst putand influenta opinia publica in favoarea unui razboi cu spaniolii (stapanitori ai Cubei exact de cand fusese descoperita de catre Cristofor Columb).
Trebuie spus ca in America acelor ani exista sentimentul ca Statele Unite ar trebui sa-si indrepte "misiunea civilizatoare" catre eliberarea popoarelor primitive (mai ales ca expansiunea Frantei si Marii Britanii starnea oarecare invidie). Prima ocazie de a pune in practica noul imperialism american a fost