Investitiile de tip fond de fonduri au devenit tot mai populare in randul fondurilor mutuale, lichiditatea redusa a pietei de capital, necesitatea acoperirii unui grad cat mai ridicat de diversificare a portofoliului, precum si iesirea pe pietele externe de capital, determinandu-i pe administratorii de fonduri sa investeasca in alte fonduri de investitii de pe piata.
Alaturi de investitiile in actiuni listate, depozite bancare si obligatiuni, fondurile mutuale administrate de societatile Globinvest, Certinvest, Target, Raiffeisen si Star au investit anul trecut in titluri de participare ale altor fonduri de investitii de pe piata interna sau externa de capital.
Fondurile de investitii administrate de societatea Raiffeisen au investit in 2006 in fonduri de investitii de pe pietele externe de capital, care prezinta avantajele unei lichiditati mai ridicate decat cea de pe piata locala de capital, portofolii mari si diversificate precum si comisioane de tranzactionare mai mici decat comisioanele percepute de brokeri in cazul in care fondul ar investi direct pe pietele externe. Fondul de actiuni Raiffeisen Prosper a investit 27% din activele nete de 49,2 milioane de lei in fondurile de global emerging markets administrate de Raiffeisen Capital din Austria, de JP Morgan si de Robeco Bank, singura banca nonpublica din lume. Fondul Raiffeisen Benefit a avut anul trecut investitii in fonduri de pe piata externa de capital in proportie de 8,9% din activele nete de 27,3 milioane de lei.
"Pentru a da expunere fondurilor pe care le administram pe piata internationala, am ales sa investim in fonduri de investitii de pe pietele emergente de capital. Acestea dispun de active nete in valoare de miliarde de euro si garanteaza un portofoliu mai diversificat si comisioane mai mici decat daca am fi investit in actiuni pe cont propriu", spune Mihail Ion, presedintele so